Konu: Çim türleri
Bermuda grass : Tam güneşli alanlarda çok başarılı, çok iyi yer örtücü bir türdür. Sıcağa ve kurağa karşı çok dayanıklıdır. Ege ve Akdeniz bölgelerimizde, sıcakla uyum içinde gelişir. Sonbahar ortalarında, toprak sıcaklığının 15 C'nin altına inmesiyle sararır ve ilkbaharda gerekli ısı oluştuğunda tekrar yeşerir. Yayılması çok güçlüdür.
Festuca arundinacea : Sıcağa, yıpranmaya ve kurağa en çok tolerans gösteren güçlü bir eşittir.Geniş ve derin bir kök yapısı olduğundan diğer çimler kurak dönemde büyümesini durdururken Festuca arundinacea su dengesini koruyabilmektedir. Bu sayede aşırı sıcaklarda ve yaz döneminde yeşil rengini muhafaza edilebilmektedir.
Festuca arundinacea 'nin yaprak yapısı diğer çimlere kıyasla oldukça iridir. Fakat yaprak yapısı,dokusu ve yoğunluğu dar olan çok iyi alt varyeteleri de geliştirilmiştir.Genellikle yaprakları koyu yeşil renktedir.Lolium perenne kadar olmasa da oldukça çabuk tesis olur.Hastalıklara karşı mukavemeti genelde çok iyidir.
Festuca ovina : Festuca ovina beslenmeye en az ihtiyaç duyan çeşittir.Tüm toprak çeşitlerinde iyi gelişir.Ancak diğer bölgelere nazaran hafif kuru toprakta daha iyi olduğu gözlenmiştir. Orijinal çeşitlerin bir çoğu mavimsi renktedir. Çeşitleri kuraklık,sıcak ve kış zorluklarına göre adapte edilmiş ve seçilmiştir.Az bakım gerektiren;özellikle yol kenarları,kumlu alanlar v.s için varyeteleri mükemmel sonuç verir. Evlerin bahçelerinde sıklıkla kullanılır.Yeni geliştirilen ovina'nın yaprak özellikleri ve alanı yoğun sarma özellikleri bir araya getirilmiştir.Gölgede de iyidir.
Festuca rubra : Değişik nemli alanlarda yaklaşık tüm toprak çeşitlerinde doğal olarak yetişen ve karşılaşılan bir çeşittir.Festuca rubra ilk ekildiği yıl yavaş gelişir.İğne yapraklıdır alanı çabuk sarar , değişik şartlar altında iyi gelişir ancak fakir topraklara da iyi sonuç verdiği unutulmamalıdır.Don ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklı olan Festuca rubra kış boyunca göllenmeye de müsamaha gösterir.Gölgede diğer alanlarda daha iyidir.Kullanım amacı itibari ile üç çeşit Festuca rubra vardır.
Festuca rubra commutata : Üç çeşidin içinde yayılma yoğunluğu en yüksek olan rizomsuz bir bitkidir . Festuca rubra comm. eğer karışımlarda kullanılırsa rizomlu başka bir çeşit festuca ile kullanılması gerekir yada çim alanda boşlukların doldurulması için rizomlu poa pratensis ile kullanılmalıdır.
Soğuk bölgelerde commutata önemli bir bileşkendir.Çünkü diğer Festucalara göre kış zorluklarına karşı direnci fazladır. Commutataların yayılma yoğunluğu çok yüksektir.Karışımların tam anlamıyla vazgeçilmez elemanıdır.Ayrıca alanda kısa biçim yapılabilmesi için de gereklidir.
Festuca rubra rubra : Üç çeşidin içinden en kuvvetli ve uyum sağlayabilen bir çeşittir.Güçlü rizomlarla şekillenmiştir.Alanda boşlukları çabuk kapatabilme özelliğine sahiptir.Yaz sıcaklıklarına karşı diğer festuca rubralardan daha toleranslıdır , rubra rubra trichophylla'dan ve commutata'dan daha hızlı tesis olur . Tek başına ekilebilir yada yeşil alanın iyileştirilmesi ve sağlamlaştırılması için diğer festuca çeşitleri ile karıştırılarak kullanılabilir.
Festuca rubra tich : Rizomları kısa olan Festuca rubra trichophylla: çim alanlardaki boşlukları doldurmada başarılıdır.Ancak rubra'dan daha yavaş etki gösterir .Sık yoğunluğu bu çeşidin çok kısa biçilebilmesini sağlamaktadır .Kış boyunca tuzlu alanlarda,parklarda,yok kenarlarında kullanılması karışımlarda iyi bir partner olmasını sağlar.Trich.'in kurağa ve gölgeye karşı dayanıklılığı diğer festuca çeşitlerinden daha yüksektir.Özellikle ılıman sahil iklimlerinde de ayrıca iyi geliştiği gözlenmiştir.
Lolium perenne : Tüm çim tohumları arasında en hızlı tesis olabilen çeşittir.Kar yağışının olmadığı 16-18 derecedeki sıcaklıklarda ve ılıman iklimlerde dayanıklı bir çeşittir.Karla kaplı daha düşük sıcaklıklarda ve sıcak bölgelerde de oldukça dirençlidir.Taban suyu yüksek topraklar haricinde bir çok değişik toprakta yetişebilir .Baharda erken çıkışta öncelik gösterdiği için genç ve orta çıkış süreli çimlerle birlikte tercih edilmektedir.
Poa pratensis : Güney ve kuzey yarımkürede humusun ve minerallerin zengin olduğu doğal olarak yetişen ve sık sık rastladığımız bir çeşittir.Mükemmel çim kalitesiyle seçilmiş yaprakları çok iyi bir çeşittir.Dikine yapraksı sürgünleri ve güçlü rizomlarıyla dayanıklı bir çeşittir.Baharda erken büyümeye başlar, biçimde şekli düzgündür.Poa aşırı yıpranmaya rizomları sayesinde dayanır.Çim alan çok hasar görmüş olsa bile kendini tekrar yenileyebilir. Karışımlarda Festuca arundinacea'yla mükemmel bir ikili oluşturur.Sıcağa dayanıklılığı da iyidir.
Poa trivalis : Gölge alanlarda daha nemli koşullar altında karışımlarda kullanılan bir çeşittir. Ilık ara mevsimlerde üstten tohumlama içinde yararlanılır.
Trifolium repens : Aküçgül. Çokyıllık bir bitki olan Trifolium, bir yem bitkisi olmakla beraber, bazı türleri peyzaj düzenlemelerinde kullanılabilir özelliktedir.
Trifolium stolonlarla yapılanmayı sağlar.
Standart yoncanın aksine fazla boylanmaz, ufak yapraklıdır.
Bu türün Barenbrug tarafından geliştirilen varyetesi Menna, çok ufak yaprak yapısı, az gübre gereksinimi ve hastalıklara direnci ile tüm peyzaj alanlarında, az bakım istenilen yerlerde, şevli bölgelerde rahatlıkla kullanılabilen bir türdür.