1

Konu: Dolandırıcıların “icra” tuzağına düşmeyin

Kurbanlarının kimlik bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar, sadece 20 TL’lik harç pulu yatırıp icra takibi başlatıyor. Ödeme talimatı alan kurban, 7 gün içinde icra dairesine itirazda bulunmazsa yanıyor.

Vatandaşları dolandırmak için akıl almaz yollar deneyen art niyetli kişilerin son yöntemi ise icra takibi. Dolandırıcı, çeşitli yöntemlerle eline geçirdiği kurbanlarına ait kimlik bilgileriyle icra dairesine giderek, 20 lira başvuru harcı yatırıyor. Borç hanesine insafına göre yüksek meblağlar yazan dolandırıcı,  ’ilamsız’ icra takibi başlatıyor. Bir süre sonra postacı, icra takibi başlatılan kurbanın kapısına giderek ödeme tebligatını veriyor. Vatandaş, gönderen kişiyi tanımadığı ve yanlışlık olabileceği düşüncesiyle itiraz etmeyip tebligatı yırtıyor. Yedi gün geçince de yasal olarak borcu kabul etmiş sayılıyor ve icra memurları kapısına dayanıyor. Tebligatı alır almaz itiraz edenlerse bundan kurtuluyor. Dolandırıcılar, karşı itiraz davası açmıyor, çünkü foyalarının meydana çıkmasını ve tanınmayı istemiyorlar.

Emniyet yetkilileri, özellikle son bir yılda büyük şehirlerde bu yolla dolandırıcılık yapan çok sayıda kişi ortaya çıktığını belirterek, vatandaşları kimlik bilgilerini zorunlu kalmadıkça kimseye vermemesi konusunda uyarıyor. Vatandaşların, kimliklerini kaybetmesi durumunda ilgili birimlere başvurması gerektiğine de dikkat çeken yetkililer, “Özellikle kredi kartıyla yapılan alışverişlerde nüfus cüzdanı başkasına verilmemeli. Kimlik fotokopileri, yırtılmadan çöpe atılmamalı.” şeklinde uyarılar yapıyorlar.Kaynak: Dolandırıcıların “icra” tuzağına düşmeyin

2

Cvp: Dolandırıcıların “icra” tuzağına düşmeyin

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, bazı işyerlerinin henüz icraya intikal etmeyen borcu icradaymış gibi göstererek tüketiciden fazlasıyla almaya çalıştığı belirlendi. Hukuk bürolarının da dahil olduğu bu yöntemin ayrıntılarını Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek, anlattı. Tüketiciye karşı kurulmuş bir şeytan şebekesi adını verdiği bu yöntemin yeni bir taktik ve dolandırıcılık yöntemi olduğunu söyledi.

TEMERRÜDE DÜŞÜRMEYE ÇALIŞIYOR
İmrek, “Satıcı kötü niyetli olup amacı müşteriyi temerrüde düşürüp faizle parasını peşin almak. Önce malı senet imzalatarak taksitli fiyata satıyor. Taksitleri de sonradan gönderilecek banka hesap numarasına yatırmasını istiyor. Ancak hesap numarası göndermediği gibi müşterinin taksitleri aksatması için farklı bahaneler üretiyor. Birkaç ay sonra borç icraya intikal etmiş gibi tüketiciden avukatlık ücreti de eklenerek faizi peşin yatırmasını istiyor” dedi. Burada açık bir şekilde kötü niyetin olduğuna dikkat çeken İmrek “Maalesef bazı hukuk büroları satıcı ile anlaşmaya giriyor. Sırf bu yolla para kazanmak için kurulan onlarca hukuk bürosu var. Avukatın kazancı da icralık olmayan borçtan avukat ücreti almak” diye konuştu.

İstanbul Esenler’de televizyon alan arkadaşına kefil olan Latif Romancı yaşadığı süreci, “Yakın arkadaşım Yaşar Okçuoğlu, bir mağazadan televizyon aldı. Ben de kefil oldum. Ödemenin bankaya yapılacağını hesap numarasını mesajla göndereceklerini belirttiler. Aradım ‘göndereceğiz’ dediler. Buna rağmen yine gelmedi. Defalarca aradım farklı bahaneler ileri sürerek hesap numarası yine gönderilmedi” sözleriyle anlattı.

3 AY OYALADILAR
“3 ay oyaladılar beni. Daha sonra iş yerine gittim bana borcun mahkemelik olduğunu ve Mas Hukuk Bürosu’yla iletişime geçmemi söylediler. Büroyu arayınca verdikleri cevap ‘Biz dosyaya ulaşalım sizi arayacağız’ oldu. Aynı hukuk bürosu aradan iki hafta geçtikten sonra arayıp borcun 2 gün içinde yatırılmaması halinde eve icra geleceğini söyledi.

kaynak: finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/bu-tuzaga-dusmeyin/79925/